Onze blog

13Apr

De ‘pijn’ van de bevalling

Tijdens het proces van de bevalling is de baarmoeder de belangrijkste drijvende kracht dat de geboorte van het kind teweeg brengt. De toenemende samentrekkingen van de baarmoederspier (de weeën) drijven via het baringskanaal het ongeboren kind uit, de buitenwereld in. De baarmoeder is het enige menselijke orgaan waarbij de spiersamentrekkingen tijdens een natuurlijke functie dat de bevalling is, veel ongemak of ‘pijn’ kan veroorzaken. De meningen zijn verdeeld over hoe de pijn tot stand komt. Wordt het veroorzaakt door een gebrek aan zuurstoftoevoer in de samentrekkende baarmoederspier, of komt het door druk op bepaalde zenuwuiteinden in de baarmoederhals, of is het een combinatie van bepaalde (nog niet bekende) prikkels.

De aanstaande ouders die de voorkeur hebben voor een zogenaamde natuurlijke bevalling, begeleid over het algemeen door een verloskundige gaan er doorgaans van uit dat ongemak of pijn normaal bij de bevalling hoort.

Tijdens de lessen van de Online zwangerschapscursus ‘Geboortevoorbereiding’ van Platform Geboorte Educatie, leren de toekomstige ouders specifieke technieken en vaardigheden om met het ongemak van de bevalling om te gaan, die verlichting kunnen brengen. Het doel is niet het pijnloos maken van de bevalling maar het ‘aankunnen’ van de pijnlijke weeën tijdens de bevalling. Het streven is het voorkómen van verergering van de pijn door de acties en denkwijze van de vrouw en haar partner positief te beїnvloeden.

Er zijn meerdere factoren die een rol spelen bij de waarneming van ‘pijn’ bij de barende vrouw, zoals haar verwachtingspatroon over de bevalling, de hoeveelheid angst voor de bevalling, de spanning in de spieren tijdens de bevalling en de lichamelijke en of emotionele vermoeidheid die zij ervaart.

De onvoorbereide vrouw zal tijdens de bevalling zich vooral richten op het ongemak van de lichamelijke prikkels en is geneigd zich over te leveren aan de pijn en een gevoel van machteloosheid. Door de informatie, de aangeleerde technieken en de vaardigheden die zij leert tijdens onze Online zwangerschapscursus ‘Geboortevoorbereiding’ toe te passen zal ze haar aandacht concentreren op de specifieke handelingen die ze geleerd heeft. Ze doet dit met kennis van zaken over wat er zich afspeelt in haar lichaam, waardoor zij zelf meer de controle zal ervaren over haar bevalling.

стиллерыбрендинглинкбилдингadworksvisites st petersbourgяк помити жалюзі