Onze blog

21Aug

Angst en de bevalling

Voor de meeste vrouwen is het in verwachting raken van haar eerste kindje is een heuglijke gebeurtenis. Ze heeft er misschien al vanaf haar jeugd naar uitgekeken en heeft zich helemaal ingebeeld hoe zij als moeder met haar kindje om zal gaan. Man en vrouw willen zich bewijzen en aantonen dat ze de het ouderschap aankunnen. Hoe gewenst ook de zwangerschap, kunnen er toch redenen zijn voor onzekerheid en bezorgdheid als de zwangerschap inderdaad bevestigd is. Naarmate de zwangerschap vordert kan de aanstaande moeder zich zorgen maken over financiële aspecten van het hebben van een gezin of het verlies van haar onafhankelijkheid. Tegen het einde van de zwangerschap vraagt ze zich af of ze wel een goede moeder zal zijn en of/hoe de band met haar partner zal veranderen.

Angst over hoe ze zal omgaan met de pijn van de bevalling en de geboorte van haar kind doet haar twijfelen aan haar capaciteiten om ouder te worden. Angst voor het onbekende van de bevalling; angst om zich te misdragen en gevoelens van schaamte tijdens de nogal openbare bevalling in een ziekenhuis. Hoe zal haar partner reageren, zal hij er voor haar zijn om haar te steunen tijdens de bevalling?

Een belangrijke doel van de online Zwangerschapscursus van Platform Geboorte educatie, naast de online oefeningen, is om de aanstaande ouders de gelegenheid te geven om hun onzekerheden en angsten te kunnen bespreken in een vertrouwde setting in een wekelijkse online persoonlijke sessie met de cursusleidster via een webcam meeting. Het zich realiseren dat andere (echt)paren ook deze gevoelens hebben kan een grote steun zijn. Een basiskennis van wat zich afspeelt in het lichaam van de vrouw tijdens zwangerschap bevalling en de eerste weken na de bevalling geeft een gevoel van voorbereid zijn en kalmte. Hoe realistischer de aanstaande ouders zich de geboorte voor kunnen stellen, hoe beter voorbereid ze zullen zijn op de spanningen van de bevalling.

Zoals al eerder vermeld in vorige artikelen kunnen angstgevoelens de pijnervaring verhogen. Angst stimuleert de productie van adrenaline en lichamelijke reacties hierop die de gebruikelijke beheersing van onze reacties negatief beinvloeden, waardoor er vaak juist meer pijn en angst ervaren worden.

Vandaar dat  tijdens de cursus veel aandacht besteed wordt aan ademhalings(puf)- en ontspanningstechnieken/oefeningen om de vrouw te trainen in het kalm reageren op de binnenkomende prikkels, waaronder angst, tijdens de bevalling.

 

Elvide Etienne, Docente en cursusleidster Platform Geboorte Educatieвкъ\яндекс директ личный кабинетлобановский классможно ли вылечить пародонтоз навсегдаКарго из Китая – выгода для украинского бизнесаst tour virtuel petersbourg